Sagunt, ciutat pel Comerç Just
A 2017 La-tenda de tot el món impulsa el procés junto a la Regidoria de Cooperació de l’ajuntament de Sagunt per a declarar Sagunt, Ciutat pel comer just al llarg de 2018.
Al maig de 2001 la ciutat de Gartang (Anglaterra) va ser declarada primera Ciutat pel Comerç Just del món. Aquesta iniciativa va ser desenvolupada per un grup de voluntarias d’una ONG que van ajudar a introduir els productes de Comerç Just en diferents espais de la ciutat: col·legis, empreses, tendes, cafeteries, restaurants,… Gràcies al respatler popular, en el Consell Local es va aprovar el projecte i ús de productes en les institucions públiques. Davant aquest èxit, la Comissió Europea va aprovar el programa presentat per diferents organitzacions de Comerç Just “Ciutats Europees pel Comerç Just” (Fairtrade Towns in Europe).
En l’actualitat hi ha més de 450 localitats a Europa considerades Ciutats pel Comerç Just i més de 1300 en el món. A nivell estatal és l’organització IDEES (Iniciatives d’Economia Alternativa i Solidària) la que coordina el programa, sent Còrdova la primera que va rebre l’estatus de Ciutat pel Comerç Just en 2008, a dia d’avui ja són 16 i altres 22 estan treballant per a aconseguir-ho. A la Comunitat Valenciana solament compta amb el títol Oriola a Alacant i el poble de Teresa a Castelló, cap en la província de València.
Una Ciutat pel Comerç Just és un model de localitat que acosta els productes de Comerç Just i els valors que defensa aquest moviment a la ciutadania a través de les administracions, dels comerços, de les empreses i del teixit associatiu local. Aconseguir el títol suposa la culminació d’un procés centrat en la promoció d’un consum responsable, activista, vinculat a un comerç just des d’un enfocament local i global.
Per a aconseguir l’estatus de Ciutat pel Comerç Just s’han de complir 5 criteris que són revisats anualment:
1.- Aprovar una resolució favorable al Comerç Just i a aquest tipus de productes per part de l’Ajuntament i la incorporació de criteris d’ètics en les seues compres i licitacions.
2.- Oferir productes de Comerç Just en cafeteries, restaurants i tendes de la ciutat.
3.-Compromís d’empreses, organitzacions socials i centres educatius introduint aquest tipus de productes en el seu consum intern.
4.- Comunicació i sensibilització a la ciutadania.
5.- Creació d’un grup de treball local que coordine les activitats i estratègies per a aconseguir-ho.